Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2013 15:54 - Възпитанието на децата
Автор: abc60 Категория: Други   
Прочетен: 1170 Коментари: 0 Гласове:
1



image

Едно дете не е само въпрос на създаване, раждане и отглеждане. Важно е по какъв начин ще отгледаме детето и в какво ще го научим да вярва, как ще го възпитаме. През последните няколко години сме свидетели на тенденцията, че родители стават все по – млади хора. Способни ли са те, обаче да възпитат детето, което създават? Какво място и значение има възпитанието в последвалото развитие на детето?

Възпитанието е важно. След здравословната среда на живот, може би то е следващото по важност. Трябва да се стремим да залагаме у детето си ценности, морал, който да го направлява в трудните ситуации на живота. Възпитанието личи във всяка една минута от съзнателното ни съществуване. Децата се предполага, че са по-лесни за превъзпитание. Ето защо често хората казват, че е важно възпитанието през първите няколко години от живота. Не може никой да ме убеди, че докато едно дете е малко, трябва всичко да му е позволено. Ролята на родителите е да осигурят освен финансова стабилност за рзвитие и растежа на детето, да му предоставят избор на живот, да го наставляват, направляват. Те са тези, които трябва да покажат на детето кое е добро и кое е зло. Че животът ще ги научи как да правят разлика, така е. Но ако няма разговори на тази тема, детето няма как да направи самостоятелен избор. 

Трябва да се съобразяваме как се държим пред децата си. Те приемат нас, околните, за пример. Възприемат нашето поведение, начин на изразяване, както и мисленето ни в някои от случаите. Трябва да даваме положителен пример на децата, да се държим премерено, като никога не изпускаме нервите си или ако се случи – се извиним. Трябва да учим децата, че е добре да са въздържани, културни, да уважават околните и да не позволяват да се стига до саморазправа, например.

Като се замисля колко малки деца стават родители на деца. Случаи много от ежедневието. Като се сетя и колко много деца има по домовете за сираци, специално в България. Замислям се сега над този въпрос има ли възможност при три-четири възпитателки н а 20-30 деца, те да напусат домовете добре възпитани? Каква е ролята на обществото и къде сме ние, останалите, когато тези деца се нуждаят от наставления и добър пример в живота? Често едва успяваме да възпитаме нашите собствени деца, а онези, които по едно тъжно стечение на обстоятелствата са отхвърлени? Децата са бъдещето на света, затова е добре да се позамисли всеки уважаващ себе си човек по този въпрос. Нека си отговорим – какво искаме за децата си, а дали им даваме коректното възпитание, което е необходимо?
 

Информацията е предоставена от форума за личностно развитие аз мога бг



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: abc60
Категория: Други
Прочетен: 30720
Постинги: 9
Коментари: 3
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930