Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2013 14:01 - На планина
Автор: abc60 Категория: Други   
Прочетен: 767 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Вечният спор, дилемата на туриста - на планина или на море? Този въпрос са си задавали навярно доста от вас. Когато наближи време да избираме и планувам почивката си, често изпадаме в състояние на размисли по тази тема. Е, всяко нещо си има своя чар. И морето, и планината предлагат възможност за отпочиване и качествена ваканция.

Морето е някак по-стандартният избор. Аз лично предпочитам да прекарвам повечето си уикенди и ваканции на планина. Богатството на България от планини предполага и разнообразие в преживяванията. Всяка планина си има своето очарование, мистерия и настроение, което носи. Има много планински местности, превърнати във вилни зони и зони за активен туризъм. Понякога си мисля, че е грехота да се застрояват планините, но пък когато това се прави с мярка и ум, мисля, че можем да извличаме само позитивите от това.

Различно е усещането от почивка на планина в хижа или хотел. Ако своеобразните автентични хижи представят местните разбирания за къща в планината, то хотелите много умело въплъщават в себе си идеята за лукс сред природата. Случвало ми се е за една култура и обичаи на дадена местност да разбера само от интериора на хижите, в които съм отсядала. Няма да забравя прехода си на Врачанския Балкан. Там отседнах в една хижа, която беше декорирана със стари предмети, останали от баби и прадеди, на стената висяха трофеи от ловни походи, препарирани глави на елени и мечка, а автентичните ятагани над камината от камък, внасяха допълнителен уют и много топлина. Дебелите рогозки по пода бяха толкова пъстри и жената, която поддържаше терена обясни, че с такива багри се правят и местните народни носии. Преживяването беше наистина уникално. Почувствах се много добре, заредена от престоя си на планина.

Случвало ми се е веднъж или два пъти да отсядам и в хотели в планината. Честно да си кажа, не усетих много много, че съм на планина. Нямаше го това чувство за близост до природата. Да хотелът беше 4*, луксозен и нищо не ми липсваше, но на фона на тази изискана обстановка, не мисля, че можах да се насладя на природата на планината. Понякога това удобство е някак излишно при едно такова желание да прекараш почивката си на планина.

Ако все пак и вие изберете да почивате на планина, искате да усетите какво е да си сред природата и търсите всячески този контакт, моят съвет е да изберете да прекарате времето си на планина в някоя хижа или частна вила. Така ще успеете максимално да се докоснете до заобикалящите ви красоти.

Информацията е предоставена от форума за образование аз мога бг

 




Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: abc60
Категория: Други
Прочетен: 30730
Постинги: 9
Коментари: 3
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930